Reklama
 
Blog | Antonín Neumann

Mononukleóza

Jinak také zvaná nemoc z líbaní, to z toho důvodu, že se přenáší výhradně slinami. A věřte že to není nic hezkého, ale na druhou stranu většina lidí již touto nemocný prošla aniž by o tom třeba musela nutně vědět. Moje přítelkyně tuto nemoc má teď, takže se pokusím v rychlosty nastínit o co jde a vložit do toho nějaké příznaky, které tuto nemoc mohou doprovázet.

Mononukleóza je virové onemocnění, způsobené tzv. EB virem (virus Epsteina a Barrové), ačkoliv se šíří pouze přenosem slin (tedy pouze líbáním, či pitím ze stejné sklenice). Neexistuje na ní žádný lék, antibiotika či jiné prášky se podávají pouze na snížení doprovodných příznaků. Je to nemoc převážně mladších generací, ale rozhodně jí může chytit i dospělý člověk.

Když člověk jednou mononukleózu prodělá, vytvoří se mu v těle imunitní obranné látky, které jsou doživotní a měli by zajistit, že již nebudete nemocni vícekrát. Ovšem je tu možnost že onemocníte více krát, ale nikdy již ne v takovém rozsahu jako při prvním onemocnění.

Nemoc propuká hlavně při snížení imunity, fyzické námaze – která vede k naprostému vyčerpání, či při velké psychické zátěži. (Čím přesně propukla nemoc u mojí přítelkyně není jasné, ale podle mého usouzení to bylo snížení imunity vlivem psychické zátěže, přepracovanosti a nedostatečného spánku.)

Reklama

Příznaky a projev nemoci

Inkubační doba mononukleózy je obvykle 14 dnů, ale může být i 3 až 60 dnů.

Nástup nemoci

  • únava
  • nechutenství
  • bolesti hlavy
  • bolesti ve svalech
  • zimnice
  • pocení
  • zvýšená teplota

Typické projevy rozvinuté nemoci

  • horečka (38-39 °C)
  • povlaky na mandlích (jako u angíny, která se s touto nemocí z prvu často plete)
  • zduření lymfatických uzlin
  • občas tlak v pravém podžebří způsobený zvětšujícími se játry
  • občas oteklá oční víčka
  • občas nažloutlé bělmo
  • občas tvorba zarudlých pupínků

 

U Ivetky (mimo jiné tak se jmenuje moje přítelkyně, psát všude že jde o mojí přítelkyni by bylo zbytečné a zdlouhavé) se projevovala asi po dobu jednoho měsíce. Ze začátku šlo o únavu typickou při nevyspání, později se k tomu přidala i bolest hlavy, která byla prý někdy až nesnesitelná. Nakonec šlo o bolesti v krku, oteklé lymfatické uzliny a teploty v rozmezí 38,5 – 39,5, které stále přetrvávali. První lékařovou diagnózou bylo, že jde o angínu, ale předepsaný penicilin nepomáhal a přidali se další příznaky jako oteklá oční víčka. Po velmi špatné noci, bylo na pohotovosti shledáno že se jedná o mononukleózu. Na druhý den, měl být indikován penicilin v tekuté podobě pro zmenšení zduřenin na krku, následně si jí nechali v nemocnici.

Může se ale také stát, že nemoc na sobě ani nepocítíte a tudíž nebudete muset držet žádné diety ani nic podobného. Jednoduše si vaše tělo poradí s virem samo a vytvoří si patřičné obranné látky.

Léčba

Pokud jde o vážnější mononukleózu, musí být pacient hospitalizován na nějakou dobu v nemocnici, obvykle ne na dobu delší než je jeden týden. (Takto to probíhá u Ivetky.) Pokud se jedná o méně závažnou formu tohoto virového onemocnění, vystačí si každý pacient pouze z docházením na infekční oddělení nejbližší nemocnice na pravidelné kontroly.

Tím, že se jedná o virové onemocnění, nezabírají na něj antibiotika (léky jsou pouze pro zmírnění doprobodných příznaků jako kašel, rýma, bolest krku, …). Jediný způsob jak vyléčit angínu je být v klidu a dodržovat dietu. Obecně platí, že čím přísnější formu diety dodržujete, tím se rychleji uzdravíte.

Doba léčení

Toto je individuální a závisí na každém pacientovi a způsobu dodržování diety a míry klidu. Po většinou je ale doporučeno 1 měsíc povinně ležet, držet dietu a NELÍBAT SE! Následně další 3-5 měsíců nesportovat a ani se nijak fyzicky nenamáhat a držet dietu (není nutné již tak striktní).

Pacient se de facto nevyléčí nikdy, stále si v sobě virus EB nosí a vylučuje ho do okolí, to ovšem pouze pokud je oslaben jeho imunitní systém a pouze slinami. V tomto případě mluvíme o tzv. reaktivaci mononukleózy. Ale nemusíte se bát, vaše tělo je již imunní, pokud nedojde k extrémní ztrátě imunitního systému měly byste být zdrávy.Pokud přesto onemocníte podruhé nebo již po několikáté, půjde o mnohem slabší onemocnění než v případě toho prvního.

A rozhodně se nějak nebojte, že nakazíte své blízké, jelikož touto nemocí onemocní 5 lidí ze 100, co se s vámi setkali. Ostatně stejně je možné že většina vašim blízkých již mononukleózu měla a ani o tom nevěděla. Takže by jí s velkou pravděpodobností chytit neměla.

Dieta

Forma diety může být buďto lehká nebo přísná (to už závažnější mononukleózy). Těžší můžete nalézt na stránkách www.ajgl.cz/mononukleoza. Pokud nemáte závažnou formu mononukleózy, můžete jíst prakticky vše, je ovšem důležité dodržovat pár zásad.

  1. Nesmažit – prostě nesmíte jíst co je dělané na oleji, másle nebo sádle. A celkově omezit přísun tuků, hlavně živočišných (zatěžují játra).
  2. Bez alkoholu – pro mnohé problém, ale mononukleóza napadá játra a proto rozhodně není vhodné pití žádného alkoholu, dokonce ani pivo ne.
  3. Jíst často, alespoň 5x denně a jíst pestrou a čerstvou stravu – a to hlavně ovoce a zeleninu.

Nakonec

Všem co mají tuto nemoc přeji ať se rychle vyléčí. Hlavně pijte hodně šťávy z čerstvě vymačkaných ovocných plodů a zeleniny, to vám určitě pomůže a smíte to i při té přísnější dietě.

Pokud mononukleózu máte, tak se pokuste zhruba tak 1 měsíc nelíbat, ať tím nenakazíte další, po době jednoho měsíce musíte soudit podle vlastního uvážení. Mononukleóza se totiž vylučuje pouze pokud jste nějak oslabeni, pokud se cítíte plni energie, tak se již líbat můžete.

Zdroje článku: