Reklama
 
Blog | Antonín Neumann

Biopotraviny

Ve škole jsem dostal na úkol vytvořit referát ("seminární práci") na téma bioprodukty - biopotraviny. Tak jsem začal jak se říká gúglit a hledat informace. Upřímně řečeno, myslel jsem si, že toho o bioproduktech bude daleko víc, ale co naplat. Nechal jsem referát na poslední chvíli, jelikož prioritně byl až někde na konci a tak jsem se musel spokojit s tím co jsem našel na internetu hned zkraje.

Bioprodukt

Je surovina rostlinného nebo živočišného původu získaná v ekologickém zemědělství a určená k výrobě biopotravin, krmiv, osiva a sadby a dalších ekologických výrobků, na níž bylo vydáno osvědčení o původu bioproduktu.
Může to být například zelenina, ovoce, obiloviny, luskoviny, olejniny, přadné a aromatické rostliny, ale také syrové mléko, vejce nebo živá zvířata.

Biopotravina

Je potravina vyrobená ze surovin pocházejících z ekologického zemědělství za podmínek uvedených v Nařízení Rady 2092/91 ES a v zákoně č. 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství, na kterou bylo vydáno osvědčení o původu biopotraviny.

V České republice platí ustanovení zmíněného zákona o povinném označování veškerých produktů ekologického zemědělství značkou BIO.

Reklama

Kde nakoupit takovéto zboží

V současné době je možné koupit biopotraviny skoro všude, ale povětšinou jsou docela drahé. To se ale možná brzy změní, obchodní řetězec Plus rozjel rozsáhlou kampaň na prodej biopotravin, které i jednoznačně odlišil pod značkou BIOBIO. Pokud ovšem nechcete bloudit po supermarketech a hledat v nich biopotraviny, můžete se podívat na stránky www.bioobchod.cz kde můžete nakupovat bioprodukty z pohodlí domova.

Při nákupu nad 800Kč, což není takový problém, vám všechny výrobky doručí zdarma až domů.

Projekt „BIO“ do škol

Tento pilotní projekt jak uvádí argonavigator , přináší bioprodukty do školních jídelen v Jihomoravském kraji a kraji Vysočina. Pokud tento projekt, který je financovaný jak Evropským sociálním fondem, tak i státním rozpočtem České republiky, bude prospěšný postupně se bude nasazovat i na ostatní školách v ostatních krajích na území České republiky.

Nové biopotraviny na českém trhu

BIOLINIE Bujon zeleninový – je vhodný pro dochucení polévek a omáček, ideální při přípravě rýže, kuskusu a bulguru. Obsahuje pouze zeleninu, bylinky, koření, sůl a palmový olej, neobsahuje glutaman sodný. Výrobek má atraktivní obal s podrobnými informacemi pro spotřebitele v češtině.

BIO ovocné nápoje Jacoby nabízejí tři nové druhy: jablečno-hruškovou šťávu, švestkový nápoj a šťávu ze 7 druhů ovoce. Použité ovoce pochází výhradně z ekologicky hospodařících farem, nejsou chemicky konzervovány a přibarvovány, jsou vhodné i pro děti, baleny v obalech Tetra Pack.

BIO CocoDrink – tekutina života – je přírodní kokosová šťáva ve kvalitě bio obsahující velké množství aminokyselin, minerálů a vitaminů, neobsahuje umělé stabilizátory a barviva.

Na stránkách www.pro-bio.cz se dozvíte o biopotravinách další spoustu informací, naleznete tam i prodejny a jednotlivé ekozemědělce.

 

Statistiky

Celkový počet vydaných certifikátů v roce 2006:

V průběhu roku 2006 bylo vystaveno celkem 719 osvědčení o původu bioproduktu a 214 osvědčení o původu biopotraviny. Dále byly vydáno 5 certifikátů na ekologická krmiva a 19 certifikátů na ekologická osiva.

Počty kontrolovaných podnikatelů:

768 ekologických zemědělců, 35 výrobců biopotravin (včetně vlastní distribuční činnosti), 8 osob uvádějících bioprodukty a biopotraviny do oběhu (mimo maloobchodníků) výrobců ekologických krmiv a osiv a 1 samostatně registrovaný ekologický včelař.

Zdroj: www.kez.cz